SUPERPRZEPIS

Kurczak al'a China

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kurczak al'a China Więcej zdjęć (2)

Znowu ostro,znowu smacznie :)

Składniki:

Kurczak al'a China

 

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 25g suszone grzyby mun
  • 1 kostka czosnek
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki

 

  • Na marynatę:
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/2 łyzeczki pasty wasabi
  • 3 łyżki sos teriyaki
  • 2 łyżki sos sojowy ciemny
  • 2 łyżki przyprawa chińska 5 smaków
  • 1 płaska łyżka curry
  • 3 łyżki sos chili czosnkowy

Sposób przygotowania:

Kurczak al'a China
Mięso myjemy i kroimy w kostkę.Paprykę oczyszczamy z nasion,myjemy i też kroimy w kostkę.
Suszone grzyby moczymy 15 minut w gorącej wodzie następnie gotujemy je 10 minut-odcedzamy.
Jak już ostygną kroimy je w paski.
Z powyższych składników robimy marynatę,mieszamy i wkładamy do niej mięso.Chowamy do lodówki na około 2h żeby się przegryzło.W woku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone mięso wraz z marynatą jaka nam powstała.Smażymy mieszając około 10 minut.Następnie dodajemy grzyby,paprykę i całość posypujemy rozkruszoną kostką czosnkową,wlewamy bulion.Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut i gotowe.


Podajemy z ryżem lub makaronem chińskim
Smacznego :-)
Kurczak al'a China
Tutaj widzimy poszczególne etapy przygotowania naszego dania.