Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kurczak a'la teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny aromatyczny kurczak to dobry pomysł na obiad

Kurczak a'la teriyaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak a'la teriyaki

 

  • Pół porcji sosu teriyaki (można kupić gotowy, ja jednak zrobiłam sama https://gotujmy.pl/teriyaki-wg-alex,przepisy,186279.html)
  • 3 łyżki oleju
  • Pieprz
  • Ulubione zioła – u mnie prowansalskie
  • 3 ćwiartki z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak a'la teriyaki
Ćwiartki podzielić na udko i podudzie, umyć, osuszyć i ułożyć w garnku. W miseczce wymieszać pół porcji sosu teriyaki, 3 łyżki oleju, pieprz kolorowy świeżo mielony i zioła.Tak przygotowanym sosem polać kurczaka. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa, piec około godziny w 200 stopniach. Podawać z ziemniakami i surówką. U mnie na szybko ogórek kiszony.
Kurczak a'la teriyaki
Ćwiartki podzielić na udko i podudzie umyć osuszyć i ułożyć w garnku
Kurczak a'la teriyaki
W miseczce wymieszać pół porcji sosu teriyaki 3 łyżki oleju pieprz kolorowy świeżo mielony i zioła
Kurczak a'la teriyaki
Tak przygotowanym sosem polać kurczaka Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki
Kurczak a'la teriyaki
Na drugi dzień przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa piec około godziny w 200stopniach