WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kurczak teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie azjatyckie danie. Pierś kurczaka smażona w sosie teriyaki. Najlepiej podawać z ryżem, posypane sezamem i szczypiorkiem.

Kurczak teriyaki

Składniki:

Kurczak teriyaki

 

  • ok. 500 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Kurczak teriyaki
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy starty imbir i czosnek. Chwilę podsmażamy i wlewamy resztę składników. Kiedy się zagotują, wkładamy pierś z kurczaka i przykrywamy. Dusimy ok 10 minut, przekręcając w połowie mięso.

Po tym czasie patelnię odkrywamy i smażymy, aż sos mocno zgęstnieje.

Podajemy od razu z ugotowanym ryżem, posypując sezamem i szczypiorkiem.