WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szynka w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos z szynki wieprzowej pokrojonej na kawałki z dodatkiem marchewki, natki pietruszki i przypraw zaprawiony koncentratem pomidorowym i odrobiną śmietany.

Szynka w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w sosie

 

  • ok. 800-900g szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • natka pietruszki
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ok. 0,5 łyżki lub trochę więcej kaszy manny

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie

ETAP 1:

Szynkę umyć i pokroić w większą kostkę lub paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ułożyć kawałki mięsa. Smażyć z obu stron na rumiano. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i razem smażyć kilka minut. Następnie przełożyć wszystko do garnka. Marchewki obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa.

Patelnię popłukać wodą i tą wodą podlać mięso w garnku. Dolać jeszcze czystej wody tyle aby mięso było lekko nią przykryte. Włożyć listek i ziele angielskie. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Garnek przykryć ustawić na gazie i dusić ok. 30 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i dusić dalej aż mięso będzie mięciutkie.

Na koniec zaprawić sos śmietaną i wsypać kaszę manną dla zagęszczenia. Przyprawić solą i pieprzem.

Dusić, aż sos zgęstnieje.

Sos z szynki
Sos z szynki wieprzowej po uduszeniu w garnku
Sos z szynki
Koncentrat pomidorowy dodany do duszącego się mięsa
Sos z szynki
Mięso, cebula i marchewka przełożone do garnka
Sos z szynki
Mięso i cebula usmażone na patelni przed przełożeniem do garnka