Sposób przygotowania:
Szynka w sosieETAP 1:
Szynkę umyć i pokroić w większą kostkę lub paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ułożyć kawałki mięsa. Smażyć z obu stron na rumiano. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i razem smażyć kilka minut. Następnie przełożyć wszystko do garnka. Marchewki obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa.
Patelnię popłukać wodą i tą wodą podlać mięso w garnku. Dolać jeszcze czystej wody tyle aby mięso było lekko nią przykryte. Włożyć listek i ziele angielskie. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Garnek przykryć ustawić na gazie i dusić ok. 30 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i dusić dalej aż mięso będzie mięciutkie.
Na koniec zaprawić sos śmietaną i wsypać kaszę manną dla zagęszczenia. Przyprawić solą i pieprzem.
Dusić, aż sos zgęstnieje.