zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kurczak curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne indyjskie danie

Kurczak curry

Składniki:

Kurczak curry

 

  • 1 torebka ryżu,
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki curry
  • szczypta papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak curry
Ryż gotujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu. Kurczaka pozbawia kości i skóry, a mięso kroimy na kawałki. Nacieramy je solą, pieprzem, papryką oraz przyprawy curry i odstawiamy. Cebul ę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju, po czym mieszamy z resztą przyprawy curry. Dokładamy mięso, dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, nieco wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ryżem.
Smacznego