Sposób przygotowania:
Kurczak curry z groszkiem
Imbir trę na tarce, siekam czosnek, cebulę i papryczkę chili. Wszystko smażę na oleju. Następnie dodaję curry, wodę , kostkę rosołową (można bez kostki, dałam dla lepszego smaku i soli) i groszek. Po kilku minutach sos zagęszczam mąką kukurydzianą wymieszaną z wodą. W żaroodpornym naczyniu układam kurczaka i zalewam wcześniej zrobionym sosem. Kurczaka nie trzeba wcześniej przyprawiać. Piekę w rozgrzanym piekarniku 180 stopni ok 1h, w zależności od grubości kurczaka. Jeśli danie przygotowuję z piersi z kurczaka, wystarczy pokroić ją w kostkę i dodać (bezpośrednio lub wcześniej podsmażona na patelni) do sosu i całość dusić na patelni ok 20 min. Bez konieczności pieczenia. Dla mnie mięso z pałek lepiej smakuje zapiekane :) Ugotowany ryż nakładamy na talerz i polewam sosem z mięsem. Jeśli danie jest ostre proponuję sałatkę ze świeżych warzyw. Smacznego :)