Sposób przygotowania:
kurczak cytrusowy
Cebulę i koper włoski oczyszczamy i drobno kroimy , boczek kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na częśc.Opruszamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor.Dodajemy boczek, cebulę, koper włoski i paprykę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5 minut. Cytrynę i pomarańczę sparzamy wrzątkiem ,dokładnie szorujemy. Na tarce o cienkich oczkach ścieramy dokładnie skórkę. Wysickamy soki z owoców do jednej miseczki, dodajemy 4 łyżki soku, 2 łyżki startej skórki i 4 łyżki siekanego koperku, dokładnie mieszamy. Otrzymany sos dodajemy do kurczaka, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy ok pół godziny. Podajemy z puree ziemniaczanym.