wieza1987

wieza1987

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Kurczak duszony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały pomysł na objad niedzielny dla rodziny

Kurczak duszony

Składniki:

Kurczak duszony

 

  • 1/2 kurczaka
  • sól
  • 3 łyżki mąki
  • 3 dag smalcu
  • 2 dag masła
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony
Kurczaka umyć, wycisnąć z wody i osolić. Jeśli chcemy zmienić specyficzny zapach kurczaka, pokropić mięso lekko  sokiem z cytryny, natrzeć roztartym czosnkiem lub oprószyć papryką na pół godziny przed duszeniem. Następnie oprószyc kurczaka częścią mąki i włożyć na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć dodać połowę masła, podlać niewielka ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości co trwa 40 min. Wygotowującą się wodę uzupełniamy w miarę potrzeby wodą wrzącą. Gdy mięso jest miękki, pozostałe surowe masło i pozostałą mąkę rozetrzeć, rozprowadzić gorącym sosem z mięsa, wlać do rondla i zagotować. Osolić sos do smaku i dodać posiekaną zieloną pietruszkę.