Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kurczak duszony ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śliwki są wyśmienitym dodatkiem do mięs, szczególnie drobiowych

Kurczak duszony ze śliwkami

Składniki:

Kurczak duszony ze śliwkami

 

  • 1,5 kg kurczak,
  • 50 dag śliwki węgierki,
  • 4 łyżki seler naciowy posiekany,
  • 1 łyżka masło,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier,
  • 2 łyżeczki przyprawa kucharek

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony ze śliwkami
Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć selerem naciowym wymieszanym z przyprawą kucharek. Odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie włożyć do rondla, podlać odrobiną gorącej wody i dusić pod przykryciem około 30 minut. Śliwki sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, wypestkować i włożyć do duszącej się potrawy. gdy mięso i śliwki miękkie, dodać masło, sól i cukier do smaku. Podawać z ryżem i surówką.