zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2332]

Kurczak eksplozja smaków

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Tak przygotowany kurczak jest soczysty, aromatyczny i smaczny.

Kurczak eksplozja smaków

Składniki:

Kurczak eksplozja smaków

 

  • 1 kurczak ( w tym przypadku 2 kg )
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziołowych ziarenek smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 1 butelka piwa

Sposób przygotowania:

Kurczak eksplozja smaków
Kurczaka umyć i osuszyć.
Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Na kurczaka nanieść marynatę np. szerokim pędzelkiem.
Tak zamarynowanego kurczaka włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Przed pieczeniem przygotować blachę, piwo i kurczaka.
Na otwartą butelkę z piwem nadziać kurczaka, ustawić na blaszce.
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem 100 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.