Sposób przygotowania:
Kurczak eksplozja smaków
Kurczaka umyć i osuszyć.
Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Na kurczaka nanieść marynatę np. szerokim pędzelkiem.
Tak zamarynowanego kurczaka włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Przed pieczeniem przygotować blachę, piwo i kurczaka.
Na otwartą butelkę z piwem nadziać kurczaka, ustawić na blaszce.
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem 100 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Na kurczaka nanieść marynatę np. szerokim pędzelkiem.
Tak zamarynowanego kurczaka włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Przed pieczeniem przygotować blachę, piwo i kurczaka.
Na otwartą butelkę z piwem nadziać kurczaka, ustawić na blaszce.
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem 100 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
dusia30
Mandaryna
wedith1
góralka
PaniAnia
Natala1210
bernika
Róznica miedzy moim dotychczasowym a jej wykonaniem polegala na umiejscowieniu końca butelki. ja zamykałam butelke w kurczaku zeby para z piwa wchłaniała sie do kurczaka od srodka, u niej szyjka z butelki miala wystawac ponad kurczaka a piwo miąło wylewac sie w trakcie pieczenia na neigo z zewnatrz. coz nie zaistnialo w moim piekarniku takei zjawisko, recznie podlewałam kurczaka piwem bo z wierzchu był suchawy, smak był tez nei taki jakiego oczekiwalam mimo duzej ilosci przypraw, ktore zawsze daje. Rowniez piekace sie razem z kurczakiem ziemniaki, jabłka i czosnek nie powaliły mnie smakiem. wole moj pierwotny przepis
mi nasuwa sie w takim razie pytanie co ma parowanie piwa z szyjki na
zewnatrza kurczaka w piekarniku wspólnego z jego smakiem? jak dla mnie nic.. natomiast kiedy szyjka butelki jest schowana w kurczaku i kurczak jest ponakluwany to ta para wydostaje sie z butelki poprzez mieso kurczaka i naciecia na zewnatz, zostawiajac w kurczaku smak, aromat i wilgoc.
zewa
Ja akurat miałam piwo 0,75l i takie wykorzystałam,a szyjka wystawała jakieś 3 cm nad kurczakiem. Kurczak był soczysty i co jakiś czas u mnie piwo buchało i wytwarzało dużo pary i nie musiałam go podlewać.Za pierwszym razem jak para buchnęła, to się trochę wystraszyłam. Ale jak to się powtarzało, to stwierdziłam, że tak chyba musi być. Piekłam na termoobiegu. Nie piekłam z ziemniakami, bo nie miałam pewności co z tego wyjdzie ( piekłam kurczaka na butelce pierwszy raz ). A roboty z myciem piekarnika miałam sporo.
Sarenka
zewa
Sarenko sos ostrygowy ma ciekawy smak. A w połączeniu z sosem sojowym stanowi fajną marynatę do mięs.
Jojo
eli_555