Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

kurczak faszerowany mięsem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny niedzielny obiadek

kurczak faszerowany mięsem

Składniki:

kurczak faszerowany mięsem

 

  • 1 kurczak
  • około 1/2 kilograma łopatki wieprzowej
  • 6 pieczarek(dużych)
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 2 winne jabłka(najlepiej szare renety)
  • kilka suszonych śliwek
  • trochę natki pietruszki
  • sól,pieprz
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • olej

 

Sposób przygotowania:

kurczak faszerowany mięsem
Kurczaka dokładnie umyć,osuszyć.Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa,przyprawić solą i pieprzem.Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na rumiano.Dodać do mięsa wraz z jajkiem i wcześniej namoczoną bułką w mleku.Pieczarki pokroić w półplasterki,podsmażyć na rozgrzanym oleju,doprawiając solą i pieprzem.Wymieszać z mięsnym farszem dodając trochą posiekanej natki pietruszki.Wyrobić na jednolitą masę.Nafaszerować kurczaka.Kurczaka nasmarować solą,pieprzem i papryką.Włożyć do żaroodpornego naczynia.Jabłka umyć,pokroić na ćwiartki,wyjąć gniazda nasienne.Obłożyć nimi kurczaka dodając kilka suszonych śliwek.Kuraka polać niewielką ilością oleju.Na dno naczynia żaroodpornego wlać odrobinę wody.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec,często podlewając sosem z pieczenia,aż mięso będzie miękkie.