Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1387]

Kurczak faszerowany mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszniutki kurczak faszerowany mięsem mielonym, możemy podawać jako wędlinka do pieczywa, lub na gorąco z ziemniakami.

Kurczak faszerowany mięsem mielonym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak faszerowany mięsem mielonym

kurczak

  • kurczak - 1,5- 2 kg
  • przyprawa do kurczaka
  • farsz: cebula - 1 szt duża
  • tłuszcz
  • jajka - 2 szt
  • mięso mielone - 650 g
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany mięsem mielonym
Kurczaka umyć, osączyć, wytrybować kości. Następnie dobrze obsypać wewnątrz i na zewnątrz, kurczaka przyprawą, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Farsz: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Do mięsa mielonego wybić jajka, dodać cebulę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Nafaszerować kurczaka, spiąć otwór wykałaczkami , lub zaszyć. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz , następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze przez ok 25 minut do zrumienienia mięsa. Smacznego !
Kurczak faszerowany mięsem mielonym
Kurczak upieczony i wyłożony z rękawa do pieczenia na półmisek