Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na danie z kurczaka. Tuszkę dużego kurczaka umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszyć tuszkę i wyjąć kości z kurczaka. Wyjąć kości z udek, usunąć wszystkie kości. Pozaszywać wszystkie otwory po usuniętych kościach nitką. Zostawić jeden otwór aby nadziać kurczaka. Następnie przygotować nadzienie, w tym celu należy cebule obrać ze skórki, kroić w kosteczkę i zeszklić na tłuszczu. Następnie obrać pieczarki, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki i dołączyć je do cebuli i poddać obróbce cieplnej. Doprawić pieczarki z cebulą do smaku. Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego pieczarki z cebulą, całość dokładnie wymieszać nadzienie tak, aby powstała jednolita masa. W dalszej kolejności należy dodać bułkę tartą, sparzone wcześniej surowe jajo, a następnie doprawić całość do smaku, dodając ulubione zioła, sól, pieprz, paprykę. Uzyskane w ten sposób nadzienie należy włożyć równomiernie do środka tuszki kurczaka a następnie zaszyć otwór. Wierzch kurczaka należy posmarować olejem i posypać papryką mieloną. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 190- 210 stopni C na około 1,5 - 2 godziny na ruszcie lub szerokiej blasze, piec co jakiś czas polewając tłuszczem, który się wytapia. Piec do momentu aż kurczak będzie rumiany i upieczony. Następnie wyjąć kurczaka, wyjąć nici i kroić w szerokie plastry. Układać na półmiskach.