lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Kurczak faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak faszerowany to świetny pomysł na niedzielny rodzinny obiad. Krucha skórka i soczyste mięso to jest to, co każdy lubi.

Kurczak faszerowany

Składniki:

Kurczak faszerowany

 

  • 1 kurczak
  • Pół szklanki kaszy perłowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 20 dag pieczarek
  • Sól, pieprz, majeranek, olej
  • Papryka ostra
  • Czosnek suszony
  • Wykałaczki
  • Woda

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany
Kurczaka umyć, następnie natrzeć olejem wymieszanym z solą, pieprzem i majerankiem. Natrzeć również w środku.

Przygotować farsz:

Ugotować kaszę w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć pieczarki pokrojone w kostkę. Zdjąć je z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pół marchewki i pół pietruszki również pokrojone w kostkę. Chwilę smażyć po czym dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Na koniec dodać ugotowana kaszę i doprawić solą, pieprzem, papryką ostra, czosnkiem suszony. i majerankiem. Farsz włożyć do środka kurczaka i spiąć wykałaczkami.

Resztę marchewki i pietruszki pokroić w plastry i ułożyć je na dnie naczynia. Kurczaka ukladamy na warzywach i wlewamy wodę do wysokości warzyw.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kurczaka pod przykryciem 1 godzinę, następnie odkrywamy i pieczemy kolejna godzinę co jakiś czas polewając go powstałym sosem.

Po upieczeniu kurczak powinien odpocząć około 15 minut.