Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany
Kurczaka umyć, następnie natrzeć olejem wymieszanym z solą, pieprzem i majerankiem. Natrzeć również w środku.
Przygotować farsz:
Ugotować kaszę w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć pieczarki pokrojone w kostkę. Zdjąć je z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pół marchewki i pół pietruszki również pokrojone w kostkę. Chwilę smażyć po czym dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Na koniec dodać ugotowana kaszę i doprawić solą, pieprzem, papryką ostra, czosnkiem suszony. i majerankiem. Farsz włożyć do środka kurczaka i spiąć wykałaczkami.
Resztę marchewki i pietruszki pokroić w plastry i ułożyć je na dnie naczynia. Kurczaka ukladamy na warzywach i wlewamy wodę do wysokości warzyw.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kurczaka pod przykryciem 1 godzinę, następnie odkrywamy i pieczemy kolejna godzinę co jakiś czas polewając go powstałym sosem.
Po upieczeniu kurczak powinien odpocząć około 15 minut.
Przygotować farsz:
Ugotować kaszę w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć pieczarki pokrojone w kostkę. Zdjąć je z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pół marchewki i pół pietruszki również pokrojone w kostkę. Chwilę smażyć po czym dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Na koniec dodać ugotowana kaszę i doprawić solą, pieprzem, papryką ostra, czosnkiem suszony. i majerankiem. Farsz włożyć do środka kurczaka i spiąć wykałaczkami.
Resztę marchewki i pietruszki pokroić w plastry i ułożyć je na dnie naczynia. Kurczaka ukladamy na warzywach i wlewamy wodę do wysokości warzyw.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kurczaka pod przykryciem 1 godzinę, następnie odkrywamy i pieczemy kolejna godzinę co jakiś czas polewając go powstałym sosem.
Po upieczeniu kurczak powinien odpocząć około 15 minut.