Maria Neubert

Maria Neubert

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Kurczak faszerowany pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super danie, zawsze robi furrorę na stole.

Kurczak faszerowany pieczarkami

Składniki:

Kurczak faszerowany pieczarkami

 

  • 1 kurczak (ok.2kg.)
  • 1kg pieczarek
  • 1kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 przyprawa do kurczaka
  • 2 jajka
  • 0/5 natki pietruszki zielonej
  • sól pieprz do smaku
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany pieczarkami
Z kurczaka wyciągamy wszystkie kości tak aby nie naruszyć skury za zewnątrz. Pieczarki pokroić i podsmażyc na oliwie, cebulkę podsmażyć na małej ilości oliwy i wszystko wymieszać z mięsem mielonym dodając jajka, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Faszerować kurczaka farszem i zszyć ( ja zszywam zwykłą nitką i igłą) Posolić kurczaka i natrzeć przyprawą do kurczaka; położyć na blachę i wlać trochę oleju i wody, wstawić do piekarnika i piec 1,5 godz. w temp. 190* cały czas polewając go wodą z blachy podczas pieczenia aby nie pękł. Po upieczeniu ułożyć na pułmisku udekorować zieloną sałatą. SMACZNEGO