Ginewra

Ginewra

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Kurczak faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak faszerowany pieczarkami jest prosty w wykonaniu, a smakuje każdemu. Najlepszy jest przygotowany do faszerowania bez kości.

Kurczak faszerowany

Składniki:

Kurczak faszerowany

 

  • kurczak bez kości
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 10 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany
Kurczaka nasmarować przyprawą do kurczaka, solą, papryką słodką i pieprzem. Natrzeć drobno pokrojoną zielona pietruszką. Odstawić na ok 2 godzinki.

Przez ten czas pokroić pieczarki w plasterki i cebulę w kosteczki. Na oleju podsmażyć pieczarki, lekko posolić. Dodać cebulę. Dalej smażyć.

Pod koniec dodać starty ser żółty i wbić jedno jajko. Farsz włożyć do kurczaka.

Teraz trzeba związać albo szczepić wykałaczkami. Nasmarować kurczaka przyprawami. Włożyć go do wysmarowanej olejem formy.

Piec ok.1,5 godziny. W między czasie podlewać go tłuszczem, który powstanie podczas pieczenia.

Ja podlewam go w połowie pieczenia niewielką ilością piwa. 

Tagi:

mięso kurczak