Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Kurczak i jajko na ryżu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja interpretacja pewnego japońskiego dania

Kurczak i jajko na ryżu

Składniki:

Kurczak i jajko na ryżu

 

  • 4 duże suszone grzyby mun
  • ½ szklanki bulionu
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • Łyżeczka cukru
  • 100g filetów z piersi kurczaka
  • Średni por
  • Duża marchewka
  • 4 lekko jajka
  • 200g ryżu
  • Pęczek szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak i jajko na ryżu
Wszystkie warzywa i mięso dokładnie umyć, marchewkę obrać. Jajka wbić do miseczki roztrzepać widelcem. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny, potem zlać wodę, a grzyby pokroić w paski.Na dużej patelni doprowadzić do wrzenia bulion, sos sojowy, ocet i cukier. Dodać kurczaka pokrojonego w wąskie paski, pora pokrojonego w cienkie plasterki, grzyby i marchewkę pokrojoną w wąskie paski. Gotować, pod przykryciem, aż kurczak zmięknie (ok. 3 minut). Roztrzepane jajka wlać na patelnię z kurczakiem, gotować pod przykryciem kolejne 2 minuty.Ryż nałożyć na talerze, przykryć kurczakiem i warzywami, polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.