Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Kurczak i kalafior w chrupiącej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki i chrupiący kurczaczek

Kurczak i kalafior w chrupiącej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak i kalafior w chrupiącej panierce

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • dowolna marynata
  • 5 "kawałków" kalafiora
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl mąki oraz do posypania
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, jedna ostrej

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak i kalafior w chrupiącej panierce
Pierś kurczaka kroimy w cienkie plastry i marynujemy. Następnie w miseczce mieszamy mąkę, jajko, paprykę oraz tymianek z mlekiem aż do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Kalafior kroimy w małe "drzewka". Każdy kawałek piersi oraz kalafiora maczamy dokładnie w panierce i posypujemy grubo mąką. Smażymy na głębokim oleju mniej więcej do połowy wysokości składników. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu.
Kurczak i kalafior w chrupiącej panierce
Pierś kroimy i marynujemy kalafiora myjemy i kroimy
Kurczak i kalafior w chrupiącej panierce
Do miski wsypujemy składniki do panierki
Kurczak i kalafior w chrupiącej panierce
Mieszamy panierkę tak dodając mleko by ciasto było gęste
Kurczak i kalafior w chrupiącej panierce
Smażymy z obu stron po ok. 8 minut z każdej