k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Kurczak kokosowy z ryżem curry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny i prosty przepis inspirowany kuchnią tajską.

Kurczak kokosowy z ryżem curry

Składniki:

Kurczak kokosowy z ryżem curry

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 puszki mleczka kokosowego
  • curry
  • ryż
  • warzywa mrożone na patelnię
  • sól, pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • kolendra lub bazylia
  • oliwa
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kurczak kokosowy z ryżem curry
Kurze piersi umyć, pokroić w paski lub kostkę i obsmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek i dusić chwilkę, dolać mleczko kokosowe i poddusić całość 5 minut. Zagotować wodę na ryż i wsypać curry, w niej ugotować ryż. Na drugą patelnię (suchą) wrzucić warzywa mrożone i dusić, aż się rozmrożą. Dodać do sosu z kurczaka. Można dolać 2-3 łyżki wody z curry do sosu, wtedy nabierze koloru od curry, doprawić solą, pieprzem i papryką. Kolendrę lub bazylię pokroić w paski. Ryż wysypać do miski i polać sosem. Można wymieszać w garnku ryż z sosem. Wiórki kokosowe podpiec na suchej patelni, aż zrobią się brązowe, ale nie spalone(!) Posypać nimi danie, a potem położyć bazylię lub kolendrę na sosie.