marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kurczak na ostro.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczaka sprawić i wymyć oraz pokroić na 4 części i zalać sokiem. Marynować z dobę w lodówce.potem natrzeć przyprawami,obsmażyć,dusić.Podać.

Kurczak na ostro.

Składniki:

Kurczak na ostro.

 

  • 1 kg.kurczaka,
  • 2 szklanki soku grejpfrutowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • strąk papryki chilli,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na ostro.
Sprawionego i wymytego kurczaka pokroić na 4 części,zalać sokiem grejpfrutowym i marynować 12 godzin,trzymając w lodówce.
Po wyjęciu wytrzeć mięso do sucha i natrzeć solą zmieszaną z piep-
-rzem,obsmażyć z obu stron na oliwie,dodać cebulę pokrojoną na plasterki oraz oczyszczony i pokrojony w paski strąk papryki chilli,
roztarty czosnek i natkę siekaną.Dusić,podlewając marynatą.Podawać z ryżem na sypko.