alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Tofu z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Egzotyczne danie obiadowe z tofu i kiełkami bambusa

Tofu z warzywami

Składniki:

Tofu z warzywami

 

  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • 7 dag zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 zielona papryka
  • 7 cebulek szalotek
  • 5 dag kiełków bambusowych z puszki
  • 30 dag tofu pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3/4 szklanki wywaru z warzyw
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Tofu z warzywami
Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Obrać marchewkę i pokroić w plasterki. Obrać cebulki i posiekać. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Danie przygotowujmy w woku. Na rozgrzanym olej wsypać czosnek i imbir. Smażyć pół minuty. Wsypać marchewkę, paprykę i groszek. Smażyć 5 minut. Cały czas mieszać. Tofu pokroić w kostkę. Wsypać cebulę, tofu i kiełki. Smażyć 5 minut. Rozetrzeć ocet z sherry, miodem, sosem sojowym, mąką i bulionem. Dodać do warzyw. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Smażyć jeszcze około pięciu minut. Od razu podać.

Tagi:

sosy tofu ser