madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Kurczak na ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne skrzydełka na ryżu są idealne na obiad.

Kurczak na ryżu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak na ryżu

 

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • 10 skrzydełek
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka ostra w proszku
  • sól
  • pieprz
  • Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1/2 kostka margaryny
  • 1 mały słoik przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na ryżu
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Suchy ryż wsypujemy na dużą blachę. Przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą, sól oraz pieprz łączymy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy umyte i osuszone skrzydełka. Następnie skrzydełka układamy na ryżu wyłożonym na blachę.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę ze składników podanych w przepisie. Przygotowaną zalewą zalewamy skrzydełka oraz ryż.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy około 2 godzin.
W tym czasie, kiedy skrzydełka się pieką przygotowujemy frytki.
Po upieczeniu wykładamy porcję ryżu i skrzydełek na talerz, podajemy z frytkami.
Kurczak na ryżu
Natarte skrzydełka układamy na wysypanym suchym ryżu.
Kurczak na ryżu
Skrzydełka zalane zalewą i wstawione do nagrzanego piekarnika.