paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, bardzo syty kurczak do przygotowania na niedzielny obiad dla całej rodziny, bez kości faszerowany ryżem i pieczarkami.

Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak

Składniki:

Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak

 

Sposób przygotowania:

Pieczony faszerowany ryżem i pieczarkami kurczak
Kurczaka opłukać po bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z kurczaka odciąć gruczoł łojowy i kuper. Odciąć jak najdłuższy kawałek szyi, ale pozostawimy całą skórę.

Ostrożnie oddzielić kostki grzbietu od mięsa i skóry. Z kurczaka wyłamać stawy i przeciąć więzadła. Ostrożnie wyjąc cały korpus. Kości ze skrzydeł i nóżek nie usuwamy żeby kurczak. Skórę nacieramy przyprawami i odstawiamy.Mięso pokroić w kostkę.

Pieczarki pokroić w plastry. Pieczarki podsmażamy na łyżce masła doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pieczarki połączyć z ugotowanym na sypko ryżem, mięsem oraz pokrojonym w kostkę serkiem. Doprawić farsz do smaku. Farsz a następnie wkładamy w skórę kurczaka, nadając mu kształt.

Związać dratwą szyję oraz miejsce kupra. Można dodatkowo związać nóżki. Na kurczaka położyć kilka wiórek masła i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50-55 minut na 15 minut przed końcem odkrywamy, aby kurczak się zrumienił.

Tagi:

danie kurczak