Sposób przygotowania:
Kurczak na sosie dyniowo-pomidorowym
Pierś kurczaka suszymy ręczniczkiem papierowym i dzielimy na kilka dość dużych części. Olej łączymy z ostrą papryką, odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pierś kurczaka i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Przygotowujemy sos: Marynowaną dynię odsączamy z marynaty i rozdrabniamy blenderem. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Do podsmażonej cebuli dodajemy zmiksowaną dynię, koncentrat pomidorowy (można użyć świeże pomidory lub pomidory z puszki), wodę i wszystko razem mieszamy. Do sosu dodajemy posiekany drobno czosnek, ostrą paprykę i całość doprawiamy pieprzem i solą. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 min. Pierś kurczaka smażymy z każdej strony na patelni po czym kroimy ją na mniejsze kawałki. W między czasie gotujemy ryż. Na talerzu rozkładamy porcję ryżu, na ryż nakładamy sos a na sosie układamy kawałki piersi kurczaka.