Sposób przygotowania:
Kurczak nadziewany podwójnie
Kurczaka po opłukaniu i osuszeniu natrzeć solą i pieprzem, a potem przygotować składniki na dwa nadzienia: chleb czerstwy pokruszyć, szalotki obrać, umyć, szynkę i boczek pokroić w kostkę, kaszkę jaglaną wsypać do gotującej się w rondelku wody i zamieszać. Czekać, aż woda się wchłonie. Skórkę na cytrynie sparzyć i zetrzeć na drobnej tarce, szałwię rozetrzeć w dłoniach jeśli suszona, a jak świeża opłukać i osuszyć. Rozpuścić kostki warzywne we wrzątku i rozmieszać. Nadziewać wnętrze kurczaka dwoma różnymi nadzieniami i zaszyć otwór nicią. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i nalać do brytfanki olej. Kłaść kurczaka, wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Podczas pieczenia podlać mięso bulionem. Odwrócić kurczaka piersią do góry. Pod koniec odkryć pokrywkę, aby skórka na mięsie się spiekła, a sos odparował. Po upieczeniu wyjąć naczynie z mięsem, rozciąć nitkę i nożycami do drobiu porcjować mięso. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi natką.