zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Kurczak nocą marynowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

kurczak z nutką słodyczy i pikanterii

Kurczak nocą marynowany

Składniki:

Kurczak nocą marynowany

 

  • 1 kurczak ( 2 kg )
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki sosu chili słodko pikantnego
  • 3 łyżki marynaty w stylu chińskim
  • 3 łyżki marynaty w stylu tajskim
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 200 ml soku z ananasa

 

Sposób przygotowania:

Kurczak nocą marynowany
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Umieścić go w misce, dodać wszystkie przyprawy, chwilę mieszać rękami. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do naczynia z pokrywką ( ja użyłam pojemnika próżniowego ), zalać powstałym sokiem. Przykryć pojemnik z kurczakiem, użyć pompki do odessania powietrza i wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień przełożyć kurczaka na blaszkę do pieczenia, wlać sok i piec 1 godzinę w 170 stopniach. Podawać z dowolnymi dodatkami ( ja miałam ziemniaki i surówkę z marchewki i jabłka ).