SUPERPRZEPIS

Kurczak paprykowo-czosnkowy pieczony na soli

  • renatka1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kurczak paprykowo-czosnkowy pieczony na soli Więcej zdjęć (2)

Kurczak paprykowo-czosnkowy pieczony na soli ma idealną soczystość i smak. Długo obawiałam się tej soli, ale bezpodstawnie.

Składniki:

Kurczak paprykowo-czosnkowy pieczony na soli

 

  • 1 kurczak najlepiej wiejski ważący ok. 1,5 kg
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 kg soli.

Sposób przygotowania:

Kurczak paprykowo-czosnkowy pieczony na soli

Etap 1

Kurczak paprykowo-czosnkowy pieczony na soli
Kurczaka należy oczyścić i przygotować do zamarynowania.

Kurczaka należy oczyścić i przygotować do zamarynowania na desce drewnianej lub półmisku.

Etap 2

Kurczak paprykowo-czosnkowy pieczony na soli
Natrzeć czosnkiem, paprykami i pieprzem ziołowym kurczaka.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Natrzeć czosnkiem, paprykami i pieprzem ziołowym kurczaka i pozostawić do zamarynowania przez minimum 2 godziny w chłodnym miejscu.

Etap 3

Kurczak paprykowo-czosnkowy pieczony na soli
Do brytfanny, w której będzie pieczony kurczak wsypać kilogram soli.

Do brytfanny, w której będzie pieczony kurczak wsypać kilogram soli.

Etap 4

Kurczak paprykowo-czosnkowy pieczony na soli
Na soli ułożyć kurczaka, włożyć go piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Na soli ułożyć kurczaka, włożyć go piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Etap 5

Kurczak paprykowo-czosnkowy pieczony na soli
Piec kurczaka przez 1,5 godziny. Jest to wystarczający czas aby mięso było upieczone.

Piec kurczaka przez 1,5 godziny. Jest to wystarczający czas aby mięso było upieczone.