eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolada schabowa Eli w szynce z pieczarkami i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam roladę ze schabu, faszerowaną pieczarkami i żółtym serem. Żeby rolada nie była sucha owinęłam ją szynką szwarcwaldzką.

Rolada schabowa Eli w szynce z pieczarkami i serem

Składniki:

Rolada schabowa Eli w szynce z pieczarkami i serem

mięso

  • 1 kg schabu
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach

marynata

  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 8 dużych łyżek oleju

farsz

dodatek

  • białe, bawełniane nici kuchenne
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa Eli w szynce z pieczarkami i serem

przygotowanie schabu

Rolada schabowa Eli w szynce z pieczarkami i serem
Opłukane i osuszone mięso rozkroić i rozbić tłuczkiem.

Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso rozkroić tak żeby powstał jeden duży płat i rozbić tłuczkiem.

przygotowanie schabu cd

Rolada schabowa Eli w szynce z pieczarkami i serem
Wymieszać olej, przyprawę do wieprzowiny i czosnek granulowany.

Przygotować olej rzepakowy, przyprawę do wieprzowiny czosnek granulowany. Wszystko razem wymieszać Marynatą posmarować mięso i włożyć do lodówki na noc.

przygotowanie rolady

Rolada schabowa Eli w szynce z pieczarkami i serem
Ser i pieczarki rozłożyć na mięsie wyjętym z marynaty

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pieczarki i cebulę oprószone solą i pieprzem.

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Mięso wyjąć z marynaty. Na mięsie rozłożyć ser i pieczarki.

przygotowanie rolady cd

Rolada schabowa Eli w szynce z pieczarkami i serem
Wyjętą z opakowania szynkę szwarwaldzką i rozłożyć na blacie.

Szynkę szwarcwaldzką wyjąć z opakowania rozłożyć na blacie.

przygotowanie rolady cd

Rolada schabowa Eli w szynce z pieczarkami i serem

Roladę ciasno zwinąć i położyć na szynce. Zawinąć roladę i obwiązać nićmi.

pieczenie rolady

Roladę położyć na wysmarowanej olejem blaszce i przykryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i włożyć blaszkę z roladą. Piec 45 minut i usunąć folię . Piec jeszcze aż rolada się zrumieni. Gotową roladę wyjąć z piekarnika i usunąć nici. Smacznego!


Tagi:

mięso danie