eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolada schabowa Eli z żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam roladę schabową faszerowaną suszoną żurawiną i żółtym serem. Roladę upiekłam w piekarniku.

Rolada schabowa Eli z żurawiną

Składniki:

Rolada schabowa Eli z żurawiną

mięso

  • 900 g schabu

marynata

farsz

dodatki

  • białe bawełniane nici kuchenne
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa Eli z żurawiną

przygotowanie schabu

Rolada schabowa Eli z żurawiną
Opłukany schab osuszyć papierowym ręcznikiem.

Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie schabu cd

Rolada schabowa Eli z żurawiną
Rozbić tłuczkiem rozkrojony płat schabu.

Schab rozciąć tak żeby powstał duży płat mięsa. Mięso rozbić tłuczkiem.

przygotowanie schabu cd

Rolada schabowa Eli z żurawiną
Przygotować czosnek granulowany i przyprawę do mięs.

Przygotować suche składniki marynaty : przyprawę do mięs i czosnek granulowany.

przygotowanie schabu cd

Rolada schabowa Eli z żurawiną
Wymieszać olej z czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs.

Do miski wlać olej, dodać przyprawy i wymieszać. Marynatą natrzeć mięso i włożyć do lodówki na noc.

przygotowanie farszu

Rolada schabowa Eli z żurawiną

Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do sera dodać żurawinę.

przygotowanie rolady

Rolada schabowa Eli z żurawiną

Schab wyjąć z marynaty. Na mięsie rozłożyć żurawinę i ser. Zwinąć ciasno roladę i obwiązać bawełnianą nicią kuchenną.

pieczenie rolady

Blaszkę do pieczenia posmarować olejem, włożyć roladę i przykryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i włożyć blaszkę z roladą. Piec mięso 45 minut i zdjąć folię. Piec jeszcze roladę aż się zrumieni. Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika i usunąć nici. Smacznego!