Sposób przygotowania:
Cytrynowy kurczak z rozmarynem
Kurczak dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około godzinę aby mięso dobrze wymokło. Następnie dokładnie osuszamy. Z jednej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy 3 łyżki soku, dodajemy cukier puder połowę soli i pieprzy i sos sojowy. Dokładnie mieszamy i taką pastą dokładnie nacieramy kurczaka w środku i na zewnątrz. Masło rozcieramy z resztą soli i pieprzu, delikatnie oddzielamy skórę od piersi i tym właśnie masłem smarujemy piersi aby nie były suche. Do środka kurczaka wkładamy połamany rozmaryn i całą cytrynę. Owijamy szczelnie i odkładamy w chłodne miejsce na noc. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, kurczaka nacieramy olejem i wstawiamy do piekarnika na 10 - 15 min. Gdy skóra na piersiach zacznie się rumienić wyjmujemy mięso i piersi pokrywamy paskami boczku. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 80 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy wykałaczką w najgrubszym miejscu jaki płyn wypłynie, jeśli mętny trzeba jeszcze chwilę piec. Po wyjęciu z piekarnika szczelnie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 30 min aby mięso odpoczęło.
zbysiowa
Ela Dz