Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Cytrynowy kurczak z rozmarynem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W moim domu zawsze w pierwszy dzień Świąt na obiad jest pieczony kurczak taki w całości. Pachnący rozmarynem i cytryną pod kocykiem z boczku.

Cytrynowy kurczak z rozmarynem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowy kurczak z rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowy kurczak z rozmarynem
Kurczak dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około godzinę aby mięso dobrze wymokło. Następnie dokładnie osuszamy. Z jednej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy 3 łyżki soku, dodajemy cukier puder połowę soli i pieprzy i sos sojowy. Dokładnie mieszamy i taką pastą dokładnie nacieramy kurczaka w środku i na zewnątrz. Masło rozcieramy z resztą soli i pieprzu, delikatnie oddzielamy skórę od piersi i tym właśnie masłem smarujemy piersi aby nie były suche. Do środka kurczaka wkładamy połamany rozmaryn i całą cytrynę. Owijamy szczelnie i odkładamy w chłodne miejsce na noc. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, kurczaka nacieramy olejem i wstawiamy do piekarnika na 10 - 15 min. Gdy skóra na piersiach zacznie się rumienić wyjmujemy mięso i piersi pokrywamy paskami boczku. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 80 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy wykałaczką w najgrubszym miejscu jaki płyn wypłynie, jeśli mętny trzeba jeszcze chwilę piec. Po wyjęciu z piekarnika szczelnie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 30 min aby mięso odpoczęło. 
Cytrynowy kurczak z rozmarynem
Mięso nacieramy marynatą, nadziewamy cytryną i rozmarynem
Cytrynowy kurczak z rozmarynem
Podpieczonego kurczaka przykrywamy paskami boczku
Cytrynowy kurczak z rozmarynem
Paski boczku nie tylko nadają smaku ale i nie pozwalają wyschnąć delikatnym piersiom
Cytrynowy kurczak z rozmarynem
Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy folią i pozwalamy mięsu odpocząć