Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 683]

Pstrąg z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pstrąg to bardzo zdrowa i smaczna ryba. Może np. stanowić świetną alternatywę dla karpia i zastąpić go na wigilijnym stole. Pstrąg z farszem z suszonych grzybów jest naprawdę smakowity. Polecam!

Pstrąg z suszonymi grzybami

Składniki:

Pstrąg z suszonymi grzybami

 

  • 2 pstrągi tęczowe
  • duża garść suszonych grzybów leśnych moczonych przez noc w wodzie,
  • 1 cebula
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • przyprawa do ryb
  • cytryna
  • olej

Sposób przygotowania:

Pstrąg z suszonymi grzybami

ETAP 1:

Pstrąg z suszonymi grzybami
Do farszu wykorzystałam suszone grzyby leśne

Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i grzyby, smażymy - cebula ma być zeszklona, a grzyby miękkie.

ETAP 2:

Pstrąg z suszonymi grzybami
Grzyby z cebulą przyprawiamy, dodajemy też natkę pietruszki

Do grzybów i cebuli dodajemy odrobinę tymianku, sól i pieprz oraz natkę pietruszki.

ETAP 3:

Pstrąg z suszonymi grzybami
Rybę nadziewamy farszem z grzybów suszonych

Pstrągi sprawiamy, usuwamy łuski, nacinamy, każdą osobno układamy na folii aluminiowej.

Wierzch i środek ryb nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrągi nadziewamy farszem, resztę farszu układamy na rybach. Każdą rybę owijamy folią.

Ryby pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C przez 20-25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Tagi:

obiad ryba danie