poomidorek

poomidorek

Kucharz
[Przepisów: 4]

Kurczak pieczony pod brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczka pieczona pod masą brokułową

Kurczak pieczony pod brokułem

Składniki:

Kurczak pieczony pod brokułem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok 250g brokuła
  • ser żółty wg uznania
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony pod brokułem
Pierś z kurczaka lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Robimy masę: brokuła podzielić na różyczki,  blanszować (chociaż ja nie zawsze to robię), pokroić na mniejsze kawałki. Musztardę połączyć z majonezem, dodać posiekany ząbek czosnku, 50g startego sera żółtego (na małych oczkach) oraz brokuła, dokładnie wymieszać, doprawić jeśli trzeba. Masę nakładać na filety, posypać startym serem żółtym. Zapiekać w 180 stopniach ok. 15 minut (ja wyciągam gdy ser się bardzo zarumieni). Smacznego! :)