VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak pieczony w jogurcie z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Szybki obiad, który sam się robi. Jogurt nadaje mięsu kruchości a imbir, czosnek i curry podkręca smak.

Kurczak pieczony w jogurcie z czosnkiem

Składniki:

Kurczak pieczony w jogurcie z czosnkiem

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w jogurcie z czosnkiem
Ćwiartki z kurczaka myjemy, dzielimy na części. Przyprawiamy je dokładnie przyprawą do mięsa, imbirem i suszonym lubczykiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Jogurt mieszamy z majonezem, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy nim mięso. Odstawiam do lodówki na 40 minut.

Po tym czasie pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 190*C (funkcja termoobiegu). Pod koniec możemy mięso odkryć aby ładnie się przyrumieniło.

Dekorujemy natką pietruszki i pomidorkami. 

Tagi:

kurczak danie