dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Kurczak pieczony z białym winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

o delikatnym czosnkowym smaku

Kurczak pieczony z białym winem

Składniki:

Kurczak pieczony z białym winem

 

  • 4 porcje kurczaka
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml białego wina

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z białym winem
Porcje kurczaka ( np udka lub podudzia) umyć dokładnie, odsączyc z wody i osuszyć np papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek kurczaka natrzeć niewielką ilością soli, pieprzu czarnego świeżo mielonego oraz czosnku granulowanego.
Kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalac winem białym.Zostawić do zamarynowania na 1 godzinę, przekręcić je na druga strone i znow odstawic na godzinę.
Po tym czasie kurczaka piec ok 40 min w 180st.