Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak pieczony w porzeczkowej glazurze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pikantno-słodkie danie z piekarnika.

Kurczak pieczony w porzeczkowej glazurze

Składniki:

Kurczak pieczony w porzeczkowej glazurze

 

  • 8 kawałków udek z kurczaka ( 4 duże przekrojone na pół lub 8 górnych części )
  • 2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki ( nisko słodzonej )
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w porzeczkowej glazurze
Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z konfitury , papryki, pieprzu , sosu sojowego z olejem i zostawić w lodówce na noc ( minimum 2 godziny ). Ułożyć w szklanym naczyniu do pieczenia i posypać pokrojoną w plasterki cebulą .Wymieszać . Wstawić do piekarnika .Nastawić na 200 * C i piec 1 godzinę od chwili gdy piekarnik osiągnie ustawiona temperaturę . Obok kurczaka można ułożyć ziemniaki i upiec w jednym naczyniu - będą bardzo smaczne .