justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Kurczak pieczony w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Podawać np. z knedlami z twarogiem i posypane świeżym koprem.

Kurczak pieczony w sosie koperkowym

Składniki:

Kurczak pieczony w sosie koperkowym

 

  • (1 porcja):
  • 1 udko kurze bez kości lub ½ piersi
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • Pęczek świeżego kopru
  • 1 dl kefiru
  • 1 ½ łyżki stołowej oleju
  • Trochę soku i skórka z cytryny
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w sosie koperkowym
Piersi lub filet z udka ubić, posolić i zostawić na 1-2 godziny. Następnie smażyć na rumiano. Zmieszać drobno posiekany koper z niewielką ilością wrzącego oleju, po zdjęciu z ognia dodać kefir i startą skórkę z cytryny, posolić, mieszać, doprowadzić do zagotowania. Mięso ułożyć na półmisku, posypać pokrojoną pietruszką, oddzielnie podać sos z dodatkiem soku z cytryny.