szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Kurczak pieczony w ziołach i czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kurczak pieczony w ziołach

Kurczak pieczony w ziołach i czosnku

Składniki:

Kurczak pieczony w ziołach i czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w ziołach i czosnku
Tymianek, rozmaryn, sól i pieprz dokładnie wymieszać z oliwą. Kurczaka umyć, osuszyć i natrze go ziołową mieszanką z zewnątrz i w środku. Kurczaka owinąć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Po tym czasie do środka kurczaka włożyć wyszorowaną i nadciętą cytrynę oraz obrane z łupinek ząbki czosnku. Otwór zszyć, a nogi związać bawełnianą nitką. Piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni co jakiś czas polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia.