darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Kurczak pieczony z dodatkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Soczysty kurczak, który przechodzi smakiem pieczarek, boczku i cebulki

Kurczak pieczony z dodatkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak pieczony z dodatkami

 

  • 6 części kurczaka - udka, skrzydełka
  • 6 dużych pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 30 dkg boczku
  • pieprz, sól
  • 1,5 litra bulionu
  • 7 łyżek masła
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z dodatkami
Kurczaka myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na maśle i oleju do nabrania złotego koloru. Podsmażone części kurczaka wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki i cebulę kroimy na większe kawałki. Boczek na drobniutką kosteczkę. To wszystko podsmażamy na tłuszczu pozostałym po kurczaku aż zbrązowieją. Dodajemy do naczynia. Zalewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni godzinę, następnie zdejmujemy przykrycie i kolejne 30 minut aż skórka kurczaka się przypiecze i będzie chrupiąca.
Kurczak pieczony z dodatkami
Podsmażamy kurczaki z obu stron na maśle i oleju do złotego koloru.