Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony z cytrynami
Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia kurczaka. W małej miseczce mieszamy przyprawy (sól, zioła prowansalskie, paprykę w proszku, pieprz i rozmaryn), odkładamy sobie 1 łyżeczkę tej mieszanki, a resztą dokładnie nacieramy kurczaka w środku i na zewnątrz. Kurczaka kładziemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym 2 łyżkami oleju. Cytryny po dokładnym wyszorowaniu wkładamy do rondelka, dodajemy obrane i ząbki czosnku i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 5 minut, odcedzamy. Cytryny nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Cytryny i czosnek wkładamy do środka kurczaka, zszywamy go nicią lub wykałaczkami tak, żeby nie wypadły podczas pieczenia. Ziemniaki i cebulę obieramy i myjemy, a następnie kroimy na ćwiartki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy resztą oleju i posypujemy zostawionymi przyprawami. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Odkrywamy i pieczemy kolejne pół godziny. Przed podaniem usuwamy cytryny.