migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1177]

Kurczak pieczony z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny obiadek zapiekany w piekarniku w jednym naczyniu. Kurczak z chrupiącą skórką a do tego warzywka.

Kurczak pieczony z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pieczony z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z warzywami
Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć ze wszystkich stron słodką papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Do naczynia wlać wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekac ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca. 
Kurczak pieczony z warzywami
Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć ze wszystkich stron słodką papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Kurczak pieczony z warzywami
Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.
Kurczak pieczony z warzywami
Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Do naczynia wlać wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli.
Kurczak pieczony z warzywami
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekac ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca.