Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony z warzywami
Z kurczaka wydobywamy niepotrzebne wnętrzności (jeśli wam się uda najlepiej kupić kurę, która jest ich już pozbawiona). Kurczaka myjemy w środku i na zewnątrz. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewkę i ziemniaki myjemy. Ząbki czosnku po obraniu wkładamy do środka kury. Ziemniaki i cebulę kroimy na talarki i przysmażamy na oleju ok.5 minut, solimy i pieprzymy. Przekładamy to na talerzyk. Tłuszcz z patelni wlewamy do brytfanki, wkładamy tam kurczaka i obsypujemy go obficie przyprawami. Przysmażone ziemniaki i cebulę wsypujemy do brytwanki wraz z pokrojoną na plasterki marchewką. Wkładamy liście laurowe między warzywa. Układamy na kurczaku małe kawałeczki masła, kawałeczek wkładamy również do środka kury. Tak przygotowaną potrawę pieczemy godzinę i 10-15 minut na 200 stopniach. Smacznego!!!
t3quillaa