Sposób przygotowania:
Kurczak po afgańsku
Saszetki herbaty zalałam szklanką wrzątku. Nasiona kolendry roztarłam w moździerzu. Mięso opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, każdy kawałek przekroiłam w stawie kolanowym na dwie części. Skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam solą. W dużym rondlu rozgrzałam olej, partiami obsmażyłam kurczaka ze wszystkich stron na mocno rumiano. Mięso posypałam roztartą kolendrą, cząbrem, curry i pieprzem. Podlałam szklanką mocnej herbaty, przykryłam i dusiłam pod przykryciem do miękkości. Pod koniec odkryłam, żeby nadmiar sosu nieco odparował. Kurczaka podałam z ryżem na sypko oraz surówką z marchwi i jabłka.
edytaha
Babciagramolka
A Bunia to co ? Już masz curry
edytaha
Dziękuję Buniu :)
zbysiowa
edytaha
Dlatego go przyrządziłam Madziu. Wypatrzyłam przepis w jednej z tysiąca gazet jakie posiadam i postanowiłam wypróbować :)
zbysiowa
I to dowód na to że warto eksperymentować:)
edytaha
Madziu, ja mogę gotować codziennie coś nowego. Biedny jest tylko mój mąż, który narzeka, że zje to po raz pierwszy i ostatni, bo choćby nie wiem jak mu smakowało, to i tak drugi raz mu nie ugotuję :D
Jest w tym troszkę racji, bo przecież tyle jeszcze nowych dań do wypróbowania ;)
marietta
edytaha
Dziękuję Marietto :)