edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kurczak po afgańsku

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kurczak duszony w herbacie, doprawiony kolendrą, cząbrem i curry

Kurczak po afgańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po afgańsku

 

  • 4 spore ćwiartki z kurczaka
  • sól
  • sok z cytryny
  • olej do obsmażenia
  • 2 saszetki czarnej herbaty
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki curry
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak po afgańsku
Saszetki herbaty zalałam szklanką wrzątku. Nasiona kolendry roztarłam w moździerzu. Mięso opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, każdy kawałek przekroiłam w stawie kolanowym na dwie części. Skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam solą. W dużym rondlu rozgrzałam olej, partiami obsmażyłam kurczaka ze wszystkich stron na mocno rumiano. Mięso posypałam roztartą kolendrą, cząbrem, curry i pieprzem. Podlałam szklanką mocnej herbaty, przykryłam i dusiłam pod przykryciem do miękkości. Pod koniec odkryłam, żeby nadmiar sosu nieco odparował. Kurczaka podałam z ryżem na sypko oraz surówką z marchwi i jabłka.
Kurczak po afgańsku
Kawałki mięsa włożyłam na rozgrzany olej.
Kurczak po afgańsku
Kawałki kurczaka mocno zrumieniłam ze wszystkich stron.
Kurczak po afgańsku
Mięso obsypałam przygotowanymi przyprawami.
Kurczak po afgańsku
Całość podlałam wcześniej zaparzoną herbatą.