SUPERPRZEPIS

Kurczak po angielsku

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kurczak po angielsku Więcej zdjęć (4)

Złocisty, aromatyczny kurczak. Połączenie przypraw i aromatu herbaty daje niesamowitą mieszanką smaków. Palce lizać!

Składniki:

Kurczak po angielsku

 

  • porcje kurczaka według uznania (np. 2 udka i 2 pałeczki)
  • szklanka mocnej czarnej herbaty z dwóch torebek (najlepiej Earl Grey)
  • sok z cytryny
  • przyprawa do kurczaka
  • suszony cząber
  • suszona kolendra
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po angielsku
Kurczaka dzielimy na porcje, myjemy i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Następnie posypujemy go przyprawą do kurczaka i obtaczamy w ziołach. Zawijamy kurczaka w folię spożywczą i odkładamy go do lodówki na ok. godzinę aby przyprawy przeniknęły do mięsa. Następnie kawałki kurczaka obsmażamy na złoty kolor na gorącym tłuszczu. W międzyczasie przygotowujemy szklankę herbaty Earl Grey z dwóch torebek (nie słodzimy jej!). Wlewamy herbatę do kurczaka i dusimy go pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Gotowego kurczaka podajemy z dodatkiem ryżu. Smacznego!
Kurczak po angielsku
Składniki: porcje kurczaka, przyprawy, cytryna i herbata Earl Grey.
Kurczak po angielsku
Kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami.
Kurczak po angielsku
Kurczaka smażymy na złoto, dolewamy herbatę i dusimy ok 30 minut.