Sposób przygotowania:
Kurczak po hawajsku
1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy na posolony olej i podsmażamy na złoty kolor.
2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do kurczaka. Ananasa odsączamy, kroimy na małe kawałeczki i również wrzucamy na patelnię. Podsmażamy aż cebula ładnie się zeszkli, a ananas zacznie lekko karmelizować.
3. Mięszamy dokładnie mleko z mąką, dodajemy tam wszystkie przyprawy i wlewamy na patelnię.
4. Kiedy powstanie gęsty sos, doprawiamy jeszcze do smaku i wkładamy lyżkę masła. Po 5 min zdejmujemy z ognia.
5. Gotujemy osoloną wodę w rondelku i wkładamy torebkę z ryżem lub kaszą gryczaną na 15-20 min.
6. Podajemy odpowiednio; kilka łyżek kaszy lub ryżu i kurczak w sosie hawajskim na środek talerza. Smacznego!
2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do kurczaka. Ananasa odsączamy, kroimy na małe kawałeczki i również wrzucamy na patelnię. Podsmażamy aż cebula ładnie się zeszkli, a ananas zacznie lekko karmelizować.
3. Mięszamy dokładnie mleko z mąką, dodajemy tam wszystkie przyprawy i wlewamy na patelnię.
4. Kiedy powstanie gęsty sos, doprawiamy jeszcze do smaku i wkładamy lyżkę masła. Po 5 min zdejmujemy z ognia.
5. Gotujemy osoloną wodę w rondelku i wkładamy torebkę z ryżem lub kaszą gryczaną na 15-20 min.
6. Podajemy odpowiednio; kilka łyżek kaszy lub ryżu i kurczak w sosie hawajskim na środek talerza. Smacznego!