Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kurczak po hiszpańsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Danie przygotowane na patelni z dużą ilością warzyw. W miarę szybkie, smaczne i w śródziemnomorskim klimacie.

Kurczak po hiszpańsku

Składniki:

Kurczak po hiszpańsku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po hiszpańsku

ETAP 1:

Kurczak po hiszpańsku
Marchewkę obsmażyć na oliwie i dodać pokrojoną cebulę.

Bakłażana pokroić na półplasterki, włożyć do miski, oprószyć solą i odstawić. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki. Bakłażana odcisnąć z soku, marchewkę z cebulą ściągnąć na patelni na bok i obsmażyć bakłażana.

ETAP 2:

Kurczak po hiszpańsku
Dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka.

Również ściągnąć na bok i dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Lekko obsmażyć i wszystko razem wymieszać.

ETAP 3:

Kurczak po hiszpańsku
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokrojone wrzucić na patelnię.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Dołożyć do dania i oprószyć oregano. Chwilę dusić, a pod koniec dodać oliwki, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego.