rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Gulasz z kurczakiem i hiszpańskim chorizo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny i treściwy gulasz hiszpański wzmocniony kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina zaspokoi największy głód.

Gulasz z kurczakiem i hiszpańskim chorizo

Składniki:

Gulasz z kurczakiem i hiszpańskim chorizo

 

  • Dla 4 osób:

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 20 dkg kiełbasy chorizo
  • 2 czerwone cebule
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 25ml oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/3 mrożonej kostki marchewki Hortex
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 szklanki bulionu
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz tymianek

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurczakiem i hiszpańskim chorizo
Pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo oraz wino i mieszając smażymy ok 5 minut. Do garnka wrzucamy resztę składników: pokrojonego w kostkę kurczaka, marchewkę, ziemniaki oraz małe kawałki pomidorów wraz z sosem z puszki. Całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po upływie ok 20 minut gulasz odkrywamy i mieszając smażymy do momentu odparowania nadmiaru sosu. Doprawiamy do smaku.