bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Hiszpański kurczak w pomarańczach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Hiszpański kurczak w pomarańczach... odnalazłam smak potrawy która kiedys jadłam ... pycha..

Hiszpański kurczak w pomarańczach

Składniki:

Hiszpański kurczak w pomarańczach

 

  • 4 nogi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki (u mnie 1 czerwona 1 normalna)
  • 2 czerwone papryki pocięte w paski
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 400g puszka pomidorów bez skóry, krojonych
  • 50 g oliwek czarnych z zalewy (powinny byc ja nie miałam)
  • 1 lyżeczka cayenne
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka zmieszanych suszonych ziół (dałam bazylię, oregano)
  • 1 pomarańcza pokrojona na ósemki (skórka pozostawiona)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Hiszpański kurczak w pomarańczach
Kurczaka posolić i popieprzyć i obsmażyć w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron, po czym odstawić na bok. Ja dałam go na blachę do gorącego piekarnika, dzięki temu skróciłam czas przygotowania. Kiedy kurczak jest w piekarniku, robimy sos. Na oliwę po smażeniu kurczaka daję cebulę, czosnek, paprykę i smażę ok. 5 minut, mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, oliwki, koncentrat, zioła, cayenne i gotujemy 2 minuty. Dodajemy kurczaka i obkładamy go cząstkami pomarańczy ze skórą. Przykrywamy i duszimy ok. 15 minut. I gotowe. Pycha. Podałam z dzikim ryżem. Obiad pycha. I nawet slubny ktory do tej pory był twardym przeciwnikiem łaczenia owoców do wszelakich mies, okazał sie tutaj być pokonany, obiad mu smakował i wchodzi na stałe do menu:) .cora tez,ryz z sosem wylizała z talerza hehe Zródlo: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71778779,71778779.html