2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1483]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Zapiekanka z chorizo po hiszpańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To bardzo bogate w składniki danie jednogarnkowe,ziemniaki, słynne hiszpańskie chorizo i mrożonki Hortex tworzą pyszny i aromatyczny obiad.

Zapiekanka z chorizo po hiszpańsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka z chorizo po hiszpańsku

 

  • 1/2 kg fileta z kurczaka
  • 6 dużych ziemniaków
  • 45 dag mieszanki Węgierskiej Hortex
  • 1 szklanka Włoszczyzna paski Hortex
  • 1 duża cebula
  • 15 dag kiełbasy chorizo
  • 10 sztuk czarnych oliwek z zalewy
  • 1 świeży pomidor
  • 4 łyżki oliwy
  • 50 g ostrego sera np parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z chorizo po hiszpańsku
Ziemniaki skrobiemy gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, wystudzone kroimy na grubsze plastry.Układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby lekko zachodziły na siebie. Filet z kurczaka myjemy,kroimy w plastry, cebulę obieramy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy wszytko do dużej patelni,oprószamy przyprawami mieszamy, podlewamy oliwą i pod przykryciem smażymy 5 minut, po tym czasie dodajemy mieszankę węgierską i włoszczyznę w słupkach, dusimy kolejne 5 minut, dodajemy pokrojonego pomidora w kostkę oraz chorizo w plasterkach, mieszamy chwilę trzymamy na ogniu i całość wykładamy na ziemniaki.Posypujemy pokrojonymi na połówki oliwkami oraz startym serem. Zapiekamy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.podajemy od razu po wyjęciu z pieca.Dekorujemy zieleniną. Smacznego!
Zapiekanka z chorizo po hiszpańsku
Mięso podsmażamy z cebulą i przyprawami dodajemy mieszanki Hortex
Zapiekanka z chorizo po hiszpańsku
Podgotowane ziemniaki kroimy na plastry układamy w naczyniu
Zapiekanka z chorizo po hiszpańsku
przykrywamy całość mięsem z warzywami posypujemy parmezanem i pieczemy