Sposób przygotowania:
Zapiekanka z chorizo po hiszpańsku
Ziemniaki skrobiemy gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, wystudzone kroimy na grubsze plastry.Układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby lekko zachodziły na siebie. Filet z kurczaka myjemy,kroimy w plastry, cebulę obieramy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy wszytko do dużej patelni,oprószamy przyprawami mieszamy, podlewamy oliwą i pod przykryciem smażymy 5 minut, po tym czasie dodajemy mieszankę węgierską i włoszczyznę w słupkach, dusimy kolejne 5 minut, dodajemy pokrojonego pomidora w kostkę oraz chorizo w plasterkach, mieszamy chwilę trzymamy na ogniu i całość wykładamy na ziemniaki.Posypujemy pokrojonymi na połówki oliwkami oraz startym serem. Zapiekamy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.podajemy od razu po wyjęciu z pieca.Dekorujemy zieleniną. Smacznego!