Sposób przygotowania:
Kurczak po krakowsku
Wypatroszonego kurczaka dokładnie wypłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, a następnie odstawić w chłodne miejsce na 10-15 minut.
W międzyczasie kaszę należy utrzeć z białkami, a następnie podsmażyć na maśle. Ważne, aby dobrze ją wymieszać.
Podgrzać bulion. Wlać go do smażącej się na patelni kaszy, doprowadzić do wrzenia.
Natkę pietruszki wypłukać, drobno posiekać.
Ostudzoną kaszę posolić, dodać natkę pietruszki, wymieszać.
W ten sposób przygotowanym farszem nadziać kurczaka. Zszyć go lub spiąć wykałaczkami – tak, aby podczas pieczenia farsz nie wychodził na zewnątrz.
Kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć resztą masła i 1 łyżką oleju.
Upieczonego kurczaka pokroić na porcje, podawać na gorąco.
W międzyczasie kaszę należy utrzeć z białkami, a następnie podsmażyć na maśle. Ważne, aby dobrze ją wymieszać.
Podgrzać bulion. Wlać go do smażącej się na patelni kaszy, doprowadzić do wrzenia.
Natkę pietruszki wypłukać, drobno posiekać.
Ostudzoną kaszę posolić, dodać natkę pietruszki, wymieszać.
W ten sposób przygotowanym farszem nadziać kurczaka. Zszyć go lub spiąć wykałaczkami – tak, aby podczas pieczenia farsz nie wychodził na zewnątrz.
Kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć resztą masła i 1 łyżką oleju.
Upieczonego kurczaka pokroić na porcje, podawać na gorąco.