WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1208]

Kurczak po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak po meksykańsku to kawałki fileta z kurczaka w sosie pomidorowo - paprykowym z dodatkiem warzyw.

Kurczak po meksykańsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak po meksykańsku

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka fasoli czerwonej z puszki
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 250ml przecieru pomidorowego (takiego z kartonika)
  • łyżka pasty paprykowo-pomidorowej (użyłam gotowej ze słoika z Lidla)
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • olej do smażenia
  • makaron spaghetti (ilość wg uznania)
  • kawałek żółtego sera np. gouda

Sposób przygotowania:

Kurczak po meksykańsku

ETAP 1:

Mięso pokroić w kostkę. Doprawić papryką słodką, ostrą, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju.

Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i w paski paprykę. Przesmażyć kilka minut i wlać przecier pomidorowy wymieszany z pastą pomidorowo - paprykową. Dołożyć kukurydzę i fasolę i dusić kilkanaście minut. Na koniec można jeszcze doprawić. W osobnym garnku ugotować makaron. Ser zetrzeć na tarce.

Na talerze wykładać makaron, posypać serem i polać sosem.

Kurczak po meksykańsku
Kurczak w meksykańskim sosie z makaronem